Over diagnoses en de DSM

In de wereld van de psychiatrie zijn diagnoses schering en inslag. Ze zijn nodig zodat dokters onderling kunnen communiceren over een verzameling van symptomen. Daar is de bijbel van de diagnoses, de Diagnostic an Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), oorspronkelijk op gebaseerd. Intussen zijn de diagnoses uit de DSM een eigen leven gaan leiden. Oh, je heb die stoornis, dus ben je zo. Ik ben *stoornis*, dus ik doe dit daardoor. Alsof je niet meer voor je eigen in hoeft te staan als je een diagnose hebt.

Maar diagnoses zijn enkel een verzameling van symptomen die toevallig bij één en dezelfde persoon voorkomen. Je bent geen stoornis, je hebt een stoornis en het is al helemaal not done om jezelf zo te identificeren met een stoornis dat je je eigen gedrag vergoelijkt door het voldoen aan een reeksje symptomen uit de DSM.

Ik ben ook zo geweest. Ik zocht internet en boeken af naar wat er mis met mij was. Ik doe dat nog steeds trouwens, zelfs al besef ik dat een diagnose maar relatief is. Ik dacht dat het alles ging verklaren. Dat ik ineens wist hoe ik in elkaar zat en welke medicijnen (of andere behandelingen) me gingen helpen. Intussen ben ik een aantal diagnoses verder en blijkt dat daar allemaal niets van in huis komt. Ik ben nog steeds dezelfde persoon die blijft worstelen met de warboel in haar hoofd, eender welke diagnose ik krijg.

En toch. Ik blijf zoeken naar een verklaring voor wat er mis is met mijn hoofd, ga op zoek naar duistere coaches die me misschien een stapje vooruit kunnen laten zetten en stel me soms voor als zijnde *stoornis*. En nu komt er een kleine diagnose bij. Hoogsensitiviteit. Misschien dat dat stempeltje me gaat redden?

Advertenties

Een gedachte over “Over diagnoses en de DSM

  1. Ik geloof wel in stempels als ze je effectief kunnen verderhelpen en door in het achterhoofd te houden dat er inderdaad grenzen aan zijn, want het is niet omdat je HSP’er bent dat je dat even fel bent als een andere HSP’er; iedereen reageert anders, iedereen voelt anders. Het is fijn dat ze die kenmerken onder één noemer hebben gegroepeerd maar ik beantwoord niet alle vragen positief wanneer ik zo’n test invul. Tegelijk heeft deze specifieke stempel me 10 jaar geleden ineens wel een pak inzicht over mezelf bezorgd! Ik hoop dat het jou ook vooruithelpt 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s